måndag 7 april 2008

Living Elaine - Episode 53

Uppsnappat i en korridor på stort, svenskt, välkänt företag:

"Vi har slutat köra projekt på min avdelning. Det finns inte längre krav på det från företaget X:s ledning. Vi körde mycket projekt förut, men det blev så jobbigt med all dokumentation så vi slutade. Nu kör vi bara med aktiviteter istället"

Det är tyvärr alltför vanligt att det uppfattas som krångligt och stelbent att följa en projektmodell. Eller att det innebär att man måste skriva en massa dokumentation som ändå ingen kommer att läsa. Båda åsikterna grundar sig på bristande kunskap kring vad syftet med en projektmodell är och erfarenhet kring hur man använder sig av en sådan.

En projektmodell ska ses som en verktygslåda - en komplett verktygslåda som tillhandahåller de verktyg du behöver för att genomföra all världens former av projekt. I verktygslådan kommer du garanterat att hitta verktyg i verktygslådan som inte är nödvändiga för just ditt projekt - oavsett om du använder en out-of-the-box-modell eller om ditt företag har gjort anpassningar för just er verksamhet. Det är därför viktigt att lägga tid på att förstå de verktyg som finns och i vilka sammanhang de är användbara. Det är tyvärr ett alltför vanligt missförstånd att rubb och stubb skall användas och följas slaviskt för att vara garanterad ett framgångsrikt projekt, men är snarare en spikrak väg rakt in i fördärvet.

(Det påminner lite om alla de taxichaufförer som nuförtiden förlitar sig helt och hållet på sin GPS istället för att lägga lite tid på att lära sig gatorna i staden där de arbetar. I väldigt många fall fungerar det fint, men alltför ofta visar GPSen helt fel väg eller till och med ingen väg alls. Jag råkade hamna i en dispyt med en taxichaufför på väg mot en kursgård utanför Stockholm just av denna anledning. Trots att jag upprepade gånger frågade om han visste vägen så visade sig att det gjorde han inte alls, men han litade på att GPSen skulle vägleda honom rätt vilket inte direkt var en vinnande strategi. Han körde vilset runt mig i Uppland under 45 minuter innan jag vansinnig bytte taxi i Bålsta och skickade tillbaka honom till Arlanda utan att betala ett rött öre.)

Tyvärr beror detta missförstånd alltför ofta på okunskap och bristande erfarenhet inom projektledning. Resultatet blir över-dokumenterade, stelbenta och krångliga projekt som i sin tur leder till att man slutar bedriva projekt eftersom det är för besvärligt.

Våra företagsledningar borde investera oändligt mycket mer pengar i grundläggande projektmetodik eftersom det garanterat skulle ge ökad kontroll över verksamheten, effektivare projekt och säkrare investeringar. Men projektledare tycks vara en roll som inte kräver formell teoretisk utbildning. Det tycks räcka med att du kan ha många bollar i luften och har ett gott humör. Och sen undrar man varför så många projekt misslyckas?

"I'm gonna scream from the top of my lungs"

Inga kommentarer: