torsdag 14 februari 2008

Living Elaine - Episode 26

Så var det det här med projektledare och projektledning. I IT- och telekombranschen har det minst sagt gått inflation i begreppet projektledare och alla som är för kassa på tekniken blir plötsligt projektledare. Det snackas hejvilt om Scrum och Agile i den yngre generationen, medan de äldre fortfarande mässar ITIL och RUP. Emellanåt hörs någon ropa PPS och en annan röst nämner PROPS. Dessvärre förstår inte de allra, allra flesta att de mixar äpplen med bananer i en enda salig röra. Och som projektledarkonsult måste jag därför varsamt akta mig för detta missstånd kring min profession för att inte riskera att hamna på uppdrag som målats upp som tungt projektledaruppdrag men efter lite grävande visar sig vara något helt annat.

Lärdom nummer 1: Ett projekt är en tydligt definierad uppgift som utförs under en begränsad tid med givna resurser och budget. Personen som ansvarar för att projektet utförs och levereras enligt givna direktiv är projektledare.

Alltså.

Alla de uppdrag som innebär en sjuhelsikes massa koordinerande och jagande för att saker och ting ska hända innebär nödvändigtvis inte att det för den sakens skull kan kallas projektledning. Visserligen innebär projektledning ofta just precis en sjuhelsikes massa koordinerande och jagande. MEN, det ska då vara inom givna ramar och inte brandsläckning allt eftersom problemen uppstår lite till höger och vänster på vägen. Att projektleda innebär att ha en plan för att uppnå ett mål och vidare undanröja de hinder som dyker upp på vägen samt kontrollera att planen efterföljs alternativt omplanera.

Lärdom nummer 2: För att effektivt driva projekt brukar man använda sig av en projektmodell. Det är viktigt att skilja på projektmodell och utvecklingsmodell - vs äpplena och bananerna som jag nämnde tidigare. En projektmodell är stöd för att driva projekt och är generellt oberoende av vilken typ av projekt du driver (med vissa undantag såklart som bekräftar regeln. Utvecklingsmodellen beskriver däremot arbetssättet - dvs hur du ska konstruera och designa slutresultatet på ett effektivt sätt.

Alltså.

Scrum och dess släktingar är alltså utvecklingsmetoder och inte projektmodeller vilket däremot PPS och PROPS är. ITIL å andra sidan faller utanför båda definitionerna eftersom det snarare är ett ramverk för hur IT-verksamhet generellt ska hanteras. Inom IT-verksamheten kan man givetvis identifiera behov av ett eller flera projekt som då lämpligen bedrivs enligt en passande projektmodell och där resultatet uppnås genom en utvald utvecklingsmodell. Ni hajar?

Resultatet blir att en hel drös med mycket erfarna projektledare plötsligt inte har drivit ett enda projekt genom åren. Det innebär inte att deras arbetsinsatser är mindre värda för det. Tvärtom. Det finns ett stort behov av projektkoordinatörer (som jag fördrar att kalla denna typ av roll). Utan duktiga och drivna projektkoordinatörer skulle många projekt stanna av helt och det finns inte en projektledare i världen som driver projekt i större organisationer som skulle klara sig utan dem. Men det är en viss skillnad i arbetsuppgifter och en väsentlig skillnad i ansvar. Eftersom jag alltid förespråkar rätt person på rätt plats tycker jag också att det är oerhört viktigt att vi förstår skillnaderna mellan dessa roller.

På samma sätt är det viktigt att våra företagsledningar inser att det finns behov av såväl projek- som utvecklingsmetoder eftersom de fyller olika syften. Först när de insett detta kan vi få snurr på verksamheten och bedriva effektiva projekt som levererar bättre resultat till lägre kostnader. Säg det företag som inte vill nå dit.

"It's the final countdown"

2 kommentarer:

Anonym sa...

Men AJ, det där blev alldeles för mycket för min hjärna! ;o)

Anonym sa...

You rock!!!