måndag 17 november 2008

Living Elaine - Episode 146

Idag har Elaine besökt Öredev i Malmö och närmare bestämt genomgått den första dagen av två på vägen mot Scrum Master-certifiering. Det är Jeff Sutherland som håller i utbildningen och han är onekligen en mycket påläst och erfaren man. Han är inte direkt en särskilt bra talare, men vinner ändå poäng efter poäng genom att, utan att röra en min, droppa syrliga kommentarer och klockrena exempel ur sin erfarenhetsdatabas som tycks vara å det närmaste outtömlig. Imponerande. Onekligen.

Sen blir det visserligen minus för att det tycks omöjligt för den här herren att erkänna att det finns baksidor med Scrum. Enligt Jeff själv har han aldrig varit med om ett enda misslyckat projekt som använt Scrum. En sanning med modifikation givetvis, men det är i stort sett lönlöst att försöka gräva vidare där eftersom Jeff är hal som en ål och slingrar sig ur den mest intrikata frågeställning. Däremot är det glädjande att höra att han förespråkar ett användande av XP tillsammans med Scrum för att det ska bli riktigt bra. Tydligen var det ett aktivt val att utelämna de bitarna ur Scrum för att skapa ett lättbegripligt och lättimplementerat framework. (Eller utvecklingsmodell, eller projektstyrningsmetod eller vad nu är det här Scrum - för det har inte heller framgått på kursen hittills). Han är dessutom på vippen att erkänna att är mycket svårt att uppnå hyperproduktivitet om man inte kör Scrum inom det egna företaget samt att Scrum inte är optimalt för distribuerade team. Det är i alla fall ett litet steg på vägen att avslöja att även solen har sina fläckar.

Men allt som allt har det varit en inspirerande och givande dag. En heldagsföreläsning brukar kännas tung framåt eftermiddagen. Men idag gick det av bara farten vilket måste vara ett bra betyg. Ytterligare en dag återstår innan den slutgiltiga domen. Återkommer.

Inga kommentarer: