I fredags hade jag ett tungt men ändå lyckat möte enligt devisen att ärlighet varar längst. Svidande, men ytterst konstruktiv kritik, har framförts mot såväl sälj- och leveransorganisation. Bakgrunden är en ytterst välplacerad lessons learned-övning i syfte att rensa luften och lägga korten på bordet kring vad som fungerar och inte fungerar i vårt projekt. Som vanligt var det jag som gick först i ledet och levererade den nakna sanningen med risk för att bli hängd för att jag tagit på mig rollen som budbärare. Samtidigt var det värt det eftersom jag inte överlever ett halvår till i en miljö där missnöjet är ett faktum. Jag agerar.
Givetvis kan jag inte delge resultatet, men jag kan dela med mig kring upplägget eftersom det visat sig vara framgångsrikt vid flertal tillfällen. Alltihop baserar sig på 3 frågeställningar:
1. Vad fungerar väl i vårt projekt?
2. Vad fungerar ok, men har förbättringspotential?
3. Vad fungerar inte alls?
Denna gången valde jag att genomföra en workshop där vi i 3 grupper om 4-5 personer diskuterade igenom frågeställningarna för att sedan presentera för de andra grupperna och ha en gemensam diskussion. Vid andra tillfällen har jag valt att samla informationen skriftligt. Allra viktigast är att involverade personer känner sig trygga med att deras inte på något sätt kan härledas till dem på ett sätt som kommer att användas emot dem. Av den anledningen kan det vara olämpligt för chefer eller andra väldigt inflytelserika personer att delta eftersom det riskerar att begränsa utfallet.
I gruppdiskussionerna är det viktigt att försöka få in så många aspekter som möjligt. Styr diskussionen så att den även berör mjuka värden och inte bara kring teknik. Annars är risken stor att resultatet blir en lång lista på tekniska problem som måste lösas och inte ett enda organisatoriskt eller relationsrelaterat problem eftersom det generellt sett är mindre obekvämt att hantera/diskutera.
Frågan är då hur ofta man ska genomföra sin lessons learned-övning i ett projekt och det finns såklart inte ett svar på det. Det givna tillfället är vid projektavslut, men det är nog så viktigt att genomföra lessons learned under projektets gång eftersom det då finns utrymme för konkreta förbättringsåtgärder i pågående projekt. Det är lämpligt att planera i en lessons learned regelbundet t ex i samband med viktiga projektmilstolpar, leveranser, sprintavslut you name it.
I mitt specifika fall använde jag lessons learned som ett verktyg för att konkretisera de synpunkter och det missnöje som florerade i korridorerna och på kafferasten. Helt enkelt ett sätt att låta folk få lätta på trycket under en begränsad och kontrollerad tid. Trycket höll helt enkelt på att bli för högt och hade jag inte genomfört den här övningen hade förmodligen locket flugit av vilken sekund som helst. Därför såg jag till att provocera och utmana gruppen ända tills de vågade kliva utanför sina bekvämlighetszoner och vara riktigt ärliga. Resultatet blev en hel del obekväma sanningar som trots allt gör sig bättre på nedskrivna på en whiteboard än inuti frusterade projektmedlemmar.
Vidare summerade jag resultatet från de olika grupperna och presenterade alltså för berörda personer i fredags. Där utsågs även en person som kommer att ansvara för att vidta de åtgärder som krävs för att bemöta kritiken och även stå för kommunikationen tillbaka till projektteamet. Förväntningarna på reaktion och agerande är självfallet stort och det är av yttersta vikt att de som deltagit i övningen ser konkreta resultat. Annars kan jag garantera att de kommer vara betydligt mer svårflirtade nästa gång du kommer dragande med din lessons learned-övning.
"I'm hanging up on you"
måndag 28 april 2008
lördag 26 april 2008
Living Elaine - Episode 76
Inledde dagen med ett Bodypump-pass. Känns i kroppen att det var ett bra tag sedan. Men som alltid skönt efteråt. Pulsklockan var givetvis med och jag snittade på 69% i puls vilket var betydligt lägre än jag väntat mig. Måste bero på att det är ganska mycket pauser mellan muskelgrupperna och inte samma tempo som på t ex ett spinningpass. 424 kcal verkar jag i alla fall ha gjort av med vilket är en del. Kul det här med pulsträning!
Madonna har gått på repeat sedan jag kom hem och jag måste erkänna att den tar sig.
Nu ska jag njuta av en kaffe i solen på balkongen och sedan tvätta bilen.
"She is not me - she does not have my name"
Madonna har gått på repeat sedan jag kom hem och jag måste erkänna att den tar sig.
Nu ska jag njuta av en kaffe i solen på balkongen och sedan tvätta bilen.
"She is not me - she does not have my name"
fredag 25 april 2008
Living Elaine - Episode 75
Det råder delade meningar om huruvida min Suunto T1 är något att hänga i julgranen eller inte. Hursomhelst är det en födelsedagspresent och den motiverar mig att komma ut och röra på mig. Glömde dock ta med den på ridpasset igår. Är lite nyfiken på hur jobbigt det egentligen är att rida. (Finns ju de som hävdar att det inte är det minsta ansträngande att åka runt på en häst. Varsågod att prova - är min enda kommentar)
Hursomhelst nöjde jag mig en powerwalk idag på dryga 7 kilometer med Madonnas nya skiva Hard Candy i lurarna. Kan inte direkt påstå att det blev kärlek vid första lyssningen utan upplevdes som en ganska jämntjock sörja där ingenting direkt stack ut eller var något extra. Men jag vill minnas att det tagit en stund för mig innan låtarna gått hem hos mig även från hennes tidigare album så jag får ge henne några chanser till.
Nu väntar ett glas rött vin och bubbelbad som avslut på en ovanligt lyckad arbetsvecka.
"All that she wants is another baby"
Hursomhelst nöjde jag mig en powerwalk idag på dryga 7 kilometer med Madonnas nya skiva Hard Candy i lurarna. Kan inte direkt påstå att det blev kärlek vid första lyssningen utan upplevdes som en ganska jämntjock sörja där ingenting direkt stack ut eller var något extra. Men jag vill minnas att det tagit en stund för mig innan låtarna gått hem hos mig även från hennes tidigare album så jag får ge henne några chanser till.
Nu väntar ett glas rött vin och bubbelbad som avslut på en ovanligt lyckad arbetsvecka.
"All that she wants is another baby"
Living Elaine - Episode 74
Mera smicker och länkar. Gå gärna in och läs Motivationsbloggen på Expedition WOW. Mycket spännade och intressant läsning om ledarskapp och motivation.
"Heaven is gone and heaven is here"
"Heaven is gone and heaven is here"
torsdag 24 april 2008
Living Elaine - Episode 73
Att bedriva projekt i stora och komplexa organisationer innebär ofta att du som projektledare inte äger dina resurser, dvs du arbetsleder inte dem i deras dagliga arbete. Kanske har du ett mindre team för att koordinera och administrera ditt projekt, men själva kärnkompetensen sitter istället i linjeorganisationen.
Personligen är jag inte särskilt förtjust i detta sätt att bedriva projekt eftersom det begränsar möjligheterna till ett effektivt ledarskap eftersom det ofta innebär att jag som projektledare har ingen, eller mycket lite, kontakt med personerna som arbetar med leverablerna till mitt projekt. Ofta tillhör personalen dessutom flera projekt samtidigt och det finns ingen tydlig början och slut. Detta innebär att motivationsfaktorn med en tydlig projekttillhörighet blir lidande och det är svårt att skapa det engagemang och den dedikering som leder till resultat utöver det vanliga.
Trots min åsikt är det alltså vanligt förekommande att bedriva projekt på detta sätt. I en sådan situation är det viktigare än någonsin att ha tydliga definitioner av ansvar och roller. Du som projektledare måste ha fullständigt klart för dig vad som ingår i ditt ansvar, dvs vilka är leverablerna från ditt projekt. Du måste också ha klart för dig vad du förväntar dig i form av leveranser från linjeorganisationen. Projektledarens roll gentemot linejorganisationen påminner mycket om ett kund-underleverantörsförhållande, med skillnaden att vi mot våra underleverantörer kan använda verktyg som straffavgifter vid försening och bristande kvalitet, hot om att bli utbytt som leverantör etc. på ett sätt som inte fungerar i den egna organisationen. Det är därför precis lika viktigt (och kanske ännu viktigare) att ha tydligt definierade leverabler från den egna linjeorganisationen som från en underleverantör.
Se framför allt till att noggrannt stämma av förväntningar kring syfte, kvalitet, innehåll och tidpunkt av leveransen med en utpekad ansvarig representant från respektive linjeorganisation. Försäkra sig om att han eller hon inser att du förväntar dig att linjen ansvarar för att vidta de åtgärder som krävs för att säkerställa leveransen - de kan inte räkna med att du ska tänka/utföra arbetet åt dem. Dokumentera er överenskommelse skriftligt eftersom det är ditt "kontrakt" med din "underleverantör"! (Jag önskar jag hade några finurliga knep angående hur man formulerar dessa "kontrakt" på ett sätt som sätter kniven på strupen på samma sätt som gentemot en underleverantör, men dessvärre har jag inget trumfkort här. Om du besitter ett sådan mottar jag det tacksamt! Framför allt eftersom linjechefer alltid tycks ha bonusmål kopplade till allt annat är träffsäkerhet i leveranser till interna projekt.)
Diskutera och kom överens om hur uppföljning och kontroll ska ske. Välj en modell som ger dig tillräckligt med detaljer för att du som projektledare ska känna dig trygg med linjeorganisationens leveransförmåga samtidigt som den tillåter en dräglig tillvaro för den som ska sammanställa och tillhandahålla informationen.
Sist men inte minst bör du hålla dig så nära din leveransorganisation du bara kan. Var behjälplig, stötta, ställ krav och kom med goda råd - men var alltid tydlig med att det inte handlar om att du tar över deras ansvar.
"Everybody hurts - sometimes"
Personligen är jag inte särskilt förtjust i detta sätt att bedriva projekt eftersom det begränsar möjligheterna till ett effektivt ledarskap eftersom det ofta innebär att jag som projektledare har ingen, eller mycket lite, kontakt med personerna som arbetar med leverablerna till mitt projekt. Ofta tillhör personalen dessutom flera projekt samtidigt och det finns ingen tydlig början och slut. Detta innebär att motivationsfaktorn med en tydlig projekttillhörighet blir lidande och det är svårt att skapa det engagemang och den dedikering som leder till resultat utöver det vanliga.
Trots min åsikt är det alltså vanligt förekommande att bedriva projekt på detta sätt. I en sådan situation är det viktigare än någonsin att ha tydliga definitioner av ansvar och roller. Du som projektledare måste ha fullständigt klart för dig vad som ingår i ditt ansvar, dvs vilka är leverablerna från ditt projekt. Du måste också ha klart för dig vad du förväntar dig i form av leveranser från linjeorganisationen. Projektledarens roll gentemot linejorganisationen påminner mycket om ett kund-underleverantörsförhållande, med skillnaden att vi mot våra underleverantörer kan använda verktyg som straffavgifter vid försening och bristande kvalitet, hot om att bli utbytt som leverantör etc. på ett sätt som inte fungerar i den egna organisationen. Det är därför precis lika viktigt (och kanske ännu viktigare) att ha tydligt definierade leverabler från den egna linjeorganisationen som från en underleverantör.
Se framför allt till att noggrannt stämma av förväntningar kring syfte, kvalitet, innehåll och tidpunkt av leveransen med en utpekad ansvarig representant från respektive linjeorganisation. Försäkra sig om att han eller hon inser att du förväntar dig att linjen ansvarar för att vidta de åtgärder som krävs för att säkerställa leveransen - de kan inte räkna med att du ska tänka/utföra arbetet åt dem. Dokumentera er överenskommelse skriftligt eftersom det är ditt "kontrakt" med din "underleverantör"! (Jag önskar jag hade några finurliga knep angående hur man formulerar dessa "kontrakt" på ett sätt som sätter kniven på strupen på samma sätt som gentemot en underleverantör, men dessvärre har jag inget trumfkort här. Om du besitter ett sådan mottar jag det tacksamt! Framför allt eftersom linjechefer alltid tycks ha bonusmål kopplade till allt annat är träffsäkerhet i leveranser till interna projekt.)
Diskutera och kom överens om hur uppföljning och kontroll ska ske. Välj en modell som ger dig tillräckligt med detaljer för att du som projektledare ska känna dig trygg med linjeorganisationens leveransförmåga samtidigt som den tillåter en dräglig tillvaro för den som ska sammanställa och tillhandahålla informationen.
Sist men inte minst bör du hålla dig så nära din leveransorganisation du bara kan. Var behjälplig, stötta, ställ krav och kom med goda råd - men var alltid tydlig med att det inte handlar om att du tar över deras ansvar.
"Everybody hurts - sometimes"
onsdag 23 april 2008
Living Elaine - Episode 72
Där ser du Blondin-Bella - man kan inte ta betalt för att prata om produkter i sin blogg utan att berätta om det. Åtminstone inte om man vill behålla sin trovärdighet.
(Och vips fick hon ytterligare uppmärksamhet den där Blondin-Bella. Hon kanske inte är så fel ute trots allt?)
"Who am I to feel unpretty"
(Och vips fick hon ytterligare uppmärksamhet den där Blondin-Bella. Hon kanske inte är så fel ute trots allt?)
"Who am I to feel unpretty"
Living Elaine - Episode 71
Nämen. Sofia skriver blogg om konsultliv och har länkat till mig idag. Smickrande förstås! Stort tack. Sofia jobbar på Sogeti och har dragit slutsatsen att jag tillhör det blå laget, dvs Sogetis systerföretag Capgemini, eftersom jag använde den termen när jag kommenterade hennes blogg. Men, eftersom det här är en oberoende blogg som inte är knuten till något företag kan jag dock varken bekräfta eller dementera hennes uppgifter. Jag är visserligen IT-konsult, men vilket företag jag tillhör låter vi tillsvidare vara osagt.
"It's too late to apologize"
"It's too late to apologize"
tisdag 22 april 2008
Living Elaine - Episode 70
Det verkar som att jag hittat en bundsförvant i Anders Hägg. Jag har länge funderat på att starta "Reclaim the Project Management profession" eftersom jag är less på den inflation det gått i begreppet projektledare. Men vid närmare eftertanke kanske det rent av är så att jag ska ta hela konsultbranschen under mina vingar och köra "Reclaim the consultant". Tål att funderas på.
"Damn, I wish I was your lover"
"Damn, I wish I was your lover"
Living Elaine - Episode 69
Nu blir det alltså stopp för fula ord i mobiltelefonerna. I alla fall om man får tro artikeln i PC för alla. Det har tydligen inkommit synnerligen många klagomål från svenskar eftersom det finns ord som neger, hora, fitta och luder med i ordboken. Väldigt vad pryda vi svenskar plötsligt blev. Eric Collins, ansvarig på företaget Nuance som levererar T9, förklarar att dom hämtar orden från bland annat tidningar och chattforum baserat på hur ofta de förekommer och hur sannolikt det är att folk vill använda dem. Sedan skyller man på en bugg i mjukvaran som låtit vissa ord slinka igenom. Det tror jag inte ett dugg på utan jag gissar att det snarare är så att svenska folket använder ett jäkligt ruttet språk på Internet och det får vi lida för i våra T9-ordlistor. Numera ska problemet vara åtgärdat så att vi svenskar slipper de fula orden. (Ja, så länge vi inte lägger in dem själva förstås.) Dagens I-landsproblem är avhandlat med andra ord.
"She moves in mysterious ways"
"She moves in mysterious ways"
Living Elaine - Episode 68
Idag stötte jag på den magiska problematiken kring att bedriva projekt där linjen har ett leveransansvar gentemot projektet kontra varianten där projektet äger resurserna och således också leverablerna. På mitt nuvarande uppdrag tycks de flesta inte medvetna om att det finns en skillnad. Därför blandas det äpplen och päron på ett sätt som inte direkt blir en smaskig fruktsallad utan snarare ger en väldigt bitter eftersmak. Lovar att återkomma med ett blogginlägg som beskriver problematiken och vad man lämpligtvis vidtar för åtgärder.
"You can stay under my umbrella"
"You can stay under my umbrella"
måndag 21 april 2008
Living Elaine - Episode 67
Tänkte bara rapportera att pulsklockan (Suunto T1)är invigd. Dryga 7 kilometer, 43 min 53 sekunder, 380 kcal senare känns livet mycket bättre. Erkänner att jag inte sprang hela tiden. Men eftersom det är första joggingturen för året måste väl det vara helt ok? Medelpulsen låg på 84% med en topp på 102%. 13 minuter lyckades jag hålla inom rekommenderat pulsband. Dryga 28 minuter låg jag över gränsen.
Intresseklubben antecknar, eller hur?
"I wanna sex you up"
torsdag 17 april 2008
onsdag 16 april 2008
Living Elaine - Episode 65
Visste du förresten att det är helt okej att prutta inför människor man känner i Indien medan det är helt oacceptabelt att snyta sig?
Intressanta insikter - direkt från verkligheten som IT-konsult i en multikulturell vardag.
"Nothing compares to you"
Intressanta insikter - direkt från verkligheten som IT-konsult i en multikulturell vardag.
"Nothing compares to you"
Living Elaine - Episode 64
PC för alla listar de hetaste utbildningarna för IT-karriären. Jag har tur. För min utbildning hamnar i topp. Däremot låter beskrivningen av jobb som jag kan få med min utbildning så tråkig att jag nästan somnar. Det är inte så konstigt att dagens ungdomar väljer att bli utvikningsmodeller och programledare istället. Mitt jobb är inte tråkigt. Det handlar långt mycket mindre om teknik och långt mycket mer om människor. Så med två ynka dagar kvar tills sista ansökningsdatum för högskoleintaget hösten 2008 vill jag slå ett slag för civilingenjörsutbildningen. Ignorera att det låter stelt, trist och tråkigt. Se till att ha kul under studietiden, men inte så kul att du inte klarar tentorna. Du behöver inte fixa dem på första försöket, men efter en två eller tre försök börjar det bli dags. Håll ut hela vägen till examen och arbetsmarknaden är din. Sedan är det du som gör valen och styr din karriär dit du vill. Kom ihåg att det går att vara utvikningsmodell som civilingenjör också. Vägen dit är bara lite längre. Å andra sidan är det jäkligt skönt att ha en utbildning att falla tillbaka på när fysiken inte längre håller måttet. Tro mig.
"Where the streets have no name"
"Where the streets have no name"
Living Elaine - Episode 63
Say no more. Fredrik Härén på Kunskapens dag is da shit. Väl spenderad tid att lyssna på hans föreläsning. Jag lovar.
"Kiss me honey, honey kiss me"
"Kiss me honey, honey kiss me"
Living Elaine - Episode 62
Ikväll har jag tränat på att vara mer polerad. Politiskt korrekt tror jag en del skulle kalla det. Jag tränade på att väga orden på guldskål, men ändå få sagt vad jag ville. Jag tror jag lyckades ganska bra. Framför allt eftersom jag inte gick i taket när min chef för tiotusende gången på raken försökte släta över sina egna misstag på min bekostnad framför andra betydelsefulla chefer. Charmigt? Nej, inte direkt. (Det roliga i kråksången är att nu tror ni alla att min chef är en stor, fet man med skägg och i själva verket är det en kvinna.) Men jag log mitt vackraste leende och tackade för hennes beröm. Vuxet. Moget. Polerat. Och politiskt korrekt. Det finns hopp.
"Kiss the boots of shiny, shiny leather"
"Kiss the boots of shiny, shiny leather"
tisdag 15 april 2008
Living Elaine - Episode 61
Nina Jansdotter föreläser den 15 Maj på Casino Cosmopol i Malmö. Det är ITQ (Dataföreningens kvinnliga nätverk) som ligger bakom arrangemanget. Jag tänkte själv ta tillfället i akt och lyssna på en inspirerande föreläsning om självkänsla på jobbet. Jag är ny medlem i Dataföreningen (Jag har alltid tyckt att det är en väldigt ocharmerande namn men har hört så mycket positivt om att vara medlem att jag inte längre kunde motstå) och har inte tidigare varit på några av deras arrangemang. Därför ska det bli extra spännnade.
"There is a house in New Orleans"
Living Elaine - Episode 60
IT-konsulter är billiga just nu. I alla fall om man ska tro vad som skrivs i Computer Sweden. Och med tanke på vilken framfart våra indiska konkurrenter har just nu i vårt Sverige gäller det att ta sig i kragen och visa på unik kompetens som tillför mervärde. Se det som en utmaning och ta tillfället i akt att vässa klorna ytterligare. För det är bara de starkaste som överlever. Det vet vi ju alla sedan tidigare.
"Jeremy spoke in class today"
"Jeremy spoke in class today"
Living Elaine - Episode 59
Jag har fått en pulsklocka i födelsedagspresent. Den fanns faktiskt med på önskelistan - tro det eller ej. Och med tanke på att det fina vårvädret verkar vara här finns det inte många ursäkter som låter mig slippa undan regelbundna turer i joggingspåret. Jag har aldrig varit en löpare, men jag har alltid önskat att jag var det. För det finns ingen smidigare form att motionera på när man som jag i rollen som konsult befinner sig lite här och var i världen från dag till dag. Ett par löparskor får alltid plats i resväskan. Hittills har jag dock inte lyckats få in rutinen och tvivlar på att jag får det i år heller. För 2008 verkar vara förkylningarnas år och inte ens Mivitotal verkar lyckas med att hålla bacillerna stångna. Jag har alltså ont i halsen igen och en släng av feber. Och det är ju faktiskt en godtagbar ursäkt att hålla sig hemma och nerbäddad i sängen. Men så snart jag har kurerat mig är det ingen pardon. Eller hur?
"If you wanna be my lover you have got to give"
"If you wanna be my lover you have got to give"
måndag 14 april 2008
Living Elaine - Episode 58
Jag missade att tända ett ljus idag klockan 21. Men jag skriver det här i Englas minne istället. För det som inte får hända har hänt ännu en gång i vårt samhälle. Plötsligt känns det mindre viktigt huruvida ni förstår skillanden mellan en projektmodell och en utvecklingsmodell eller inte. Vårt samhälle är sjukt.
"För jag ska aldrig glömma dig"
"För jag ska aldrig glömma dig"
söndag 13 april 2008
Living Elaine - Episode 57
Jag har fått PMP Simulation, PMP Sample Exam Questions av en kollega och det går inte att undgå piken. Han är själv PMP certifierad och anser att jag borde följa i hans fotspår. Jag har inte tidigare varit särskilt intresserad av certifieringar eftersom jag inte kunnat se att det skulle ge mig några fördelar i mitt yrkesliv. Men, på sistone har det blivit ett allt större fokus på certifieringar i Sverige och jag överväger verkligen att ta mig i kragen och skaffa mig den där extra fjädern i hatten. Framför allt eftersom mitt nuvarande uppdrag inte kräver 100% av min uppmärksamhet i veckorna så borde jag ta tillfället i akt att utnyttja tiden. Jag drar mig ändå för det. Kanske främst för att jag avskyr att skriva tentor och PMP-certifieringen kräver att man klarar ett ganska mastigt teoretiskt prov. Så vad säger ni PMP-certifierade kolleger därute - är det värt insatsen?
"I believe in love"
"I believe in love"
torsdag 10 april 2008
Living Elaine - Episode 56
Jag inte bara projektledare. Jag är även kock. Eller, åtminstone så är det jag som står för matlagningen hemma. (Ja, det är själv-valt.) Idag står det Cevapici på menyn med ris och tzatziki. Därför vill jag verkligen slå ett slag för Santa Marias kryddmix. Snabbt, enkelt och ljuvligt gott. Om det smakar som det gör på Balkan eller inte är en helt annan femma. Och det tänker jag ignorera för stunden.
"Join me dancing naked in the rain"
Living Elaine - Episode 55
Det verkar ligga i tiden att satsa på kvinnor inom IT-branschen. Ni vet sedan tidigare vad jag anser om det. Men som alltid är det viktigt att nätverka.
IDG ligger bakom nykomling nummer 1 IT Tjej och Capgemini håller i nykomling nummer 2 som ni kan läsa om här.
"I wanna lay you down on a bed of roses"
IDG ligger bakom nykomling nummer 1 IT Tjej och Capgemini håller i nykomling nummer 2 som ni kan läsa om här.
"I wanna lay you down on a bed of roses"
tisdag 8 april 2008
Living Elaine - Episode 54
Progressrapportering klingar falskt i många öron. Det är den där jobbiga rapporten som oftast ska skrivas på sena fredags eftermiddagen eller - ännu värre - tidigt på måndagmorgon. Den där rapporten som du helst vill hoppa över varje vecka eftersom det för det mesta verkar som att ingen läser den ändå. Eller som du sliter ditt hår över eftersom dina projektmedlemmar har glömt bort att dra sitt strå till stacken även denna veckan.
Men, misströsta icke - genom att regelbundet skriva en progressrapport ger du dig själv utrymme för reflektion. Att fundera över vad du har åstadkommit den senaste veckan blir ofta en motivationshöjare eftersom du med stor sannolikhet identifierar aktiviteter som du hunnit med av bara farten. Och om slutsatsen blir den motsatta har du åtminstone identifierat att du inte gjort det du skulle göra vilket alltid är ett steg i rätt riktning.
Dessutom är det fantastiskt skönt att ha en progressrapport att hänvisa till vareviga gång du får frågan angående hur det går för dig i ditt projekt - generellt eller kring ett specifikt problem. För att inte tala om hur användbart det är att kunna gå tillbaka i tiden och hitta veckovis information kring vad som gjorts i projektet, vilka problem som funnits och vilka risker man sett.
Det är dock några saker du bör tänka på för att göra din progressrapportering snäppet bättre:
1. Kom ihåg att syftet med en progressrapport är att påvisa att du närmar dig projektmålet som planerat. Det innebär att en grundförutsättning för att kunna rapportera progress är att det finns en plan. Jag har sett många och långa progressrapporter som visar på frenetisk aktivitet, men som i avsaknad av plan framstår som tämligen ointressant eftersom det inte säger ett dugg om huruvida vi kommer nå vårt projektmål på utsatt tid.
2. Tänk på vem som ska läsa din progressrapport. Det är viktigt att anpassa innehållet efter läsaren och ibland är det en god idé att göra olika varianter av rapporten eftersom din styrgrupp har intressen som dina projektmedlemmar inte har och vice versa. I en del fall kanske det dessutom krävs både en extern och en intern rapport om det är så att det är en kund involverad i projektet. Försök hitta en skalbar modell där du kan utgå ifrån en generisk rapport ur vilken du sedan kan välja detaljnivån och innehållet beroende på målgrupp.
3. Undvik för långa rapporteringsperioder. En vecka brukar vara lagom eller på sin höjd två veckor. Om perioderna blir för långa är det svårt att dra sig till minnes vad som har hänt, mycket av informationen kan kännas inaktuell och du förlorar i kontroll eftersom den positiva effekten av reflektion minskar.
4. Välj ett lämpligt format. Var kreativ och fundera på vilket format som passar för ditt projekt. Det viktiga är att informationen är lättöverskådlig och enkel att förstå för att öka sannolikheten att mottagaren läser och förstår innehållet.
5. Gör en noggrann intressentkarta som underlag för din sändlista. Det är viktigt att informationen når ut till rätt personer. Skicka hellre en för mycket än en för lite!
"We are all the winners - we are all the best"
Men, misströsta icke - genom att regelbundet skriva en progressrapport ger du dig själv utrymme för reflektion. Att fundera över vad du har åstadkommit den senaste veckan blir ofta en motivationshöjare eftersom du med stor sannolikhet identifierar aktiviteter som du hunnit med av bara farten. Och om slutsatsen blir den motsatta har du åtminstone identifierat att du inte gjort det du skulle göra vilket alltid är ett steg i rätt riktning.
Dessutom är det fantastiskt skönt att ha en progressrapport att hänvisa till vareviga gång du får frågan angående hur det går för dig i ditt projekt - generellt eller kring ett specifikt problem. För att inte tala om hur användbart det är att kunna gå tillbaka i tiden och hitta veckovis information kring vad som gjorts i projektet, vilka problem som funnits och vilka risker man sett.
Det är dock några saker du bör tänka på för att göra din progressrapportering snäppet bättre:
1. Kom ihåg att syftet med en progressrapport är att påvisa att du närmar dig projektmålet som planerat. Det innebär att en grundförutsättning för att kunna rapportera progress är att det finns en plan. Jag har sett många och långa progressrapporter som visar på frenetisk aktivitet, men som i avsaknad av plan framstår som tämligen ointressant eftersom det inte säger ett dugg om huruvida vi kommer nå vårt projektmål på utsatt tid.
2. Tänk på vem som ska läsa din progressrapport. Det är viktigt att anpassa innehållet efter läsaren och ibland är det en god idé att göra olika varianter av rapporten eftersom din styrgrupp har intressen som dina projektmedlemmar inte har och vice versa. I en del fall kanske det dessutom krävs både en extern och en intern rapport om det är så att det är en kund involverad i projektet. Försök hitta en skalbar modell där du kan utgå ifrån en generisk rapport ur vilken du sedan kan välja detaljnivån och innehållet beroende på målgrupp.
3. Undvik för långa rapporteringsperioder. En vecka brukar vara lagom eller på sin höjd två veckor. Om perioderna blir för långa är det svårt att dra sig till minnes vad som har hänt, mycket av informationen kan kännas inaktuell och du förlorar i kontroll eftersom den positiva effekten av reflektion minskar.
4. Välj ett lämpligt format. Var kreativ och fundera på vilket format som passar för ditt projekt. Det viktiga är att informationen är lättöverskådlig och enkel att förstå för att öka sannolikheten att mottagaren läser och förstår innehållet.
5. Gör en noggrann intressentkarta som underlag för din sändlista. Det är viktigt att informationen når ut till rätt personer. Skicka hellre en för mycket än en för lite!
"We are all the winners - we are all the best"
Etiketter:
progressrapportering,
Projekt,
projektledning,
projektmetodik
måndag 7 april 2008
Living Elaine - Episode 53
Uppsnappat i en korridor på stort, svenskt, välkänt företag:
"Vi har slutat köra projekt på min avdelning. Det finns inte längre krav på det från företaget X:s ledning. Vi körde mycket projekt förut, men det blev så jobbigt med all dokumentation så vi slutade. Nu kör vi bara med aktiviteter istället"
Det är tyvärr alltför vanligt att det uppfattas som krångligt och stelbent att följa en projektmodell. Eller att det innebär att man måste skriva en massa dokumentation som ändå ingen kommer att läsa. Båda åsikterna grundar sig på bristande kunskap kring vad syftet med en projektmodell är och erfarenhet kring hur man använder sig av en sådan.
En projektmodell ska ses som en verktygslåda - en komplett verktygslåda som tillhandahåller de verktyg du behöver för att genomföra all världens former av projekt. I verktygslådan kommer du garanterat att hitta verktyg i verktygslådan som inte är nödvändiga för just ditt projekt - oavsett om du använder en out-of-the-box-modell eller om ditt företag har gjort anpassningar för just er verksamhet. Det är därför viktigt att lägga tid på att förstå de verktyg som finns och i vilka sammanhang de är användbara. Det är tyvärr ett alltför vanligt missförstånd att rubb och stubb skall användas och följas slaviskt för att vara garanterad ett framgångsrikt projekt, men är snarare en spikrak väg rakt in i fördärvet.
(Det påminner lite om alla de taxichaufförer som nuförtiden förlitar sig helt och hållet på sin GPS istället för att lägga lite tid på att lära sig gatorna i staden där de arbetar. I väldigt många fall fungerar det fint, men alltför ofta visar GPSen helt fel väg eller till och med ingen väg alls. Jag råkade hamna i en dispyt med en taxichaufför på väg mot en kursgård utanför Stockholm just av denna anledning. Trots att jag upprepade gånger frågade om han visste vägen så visade sig att det gjorde han inte alls, men han litade på att GPSen skulle vägleda honom rätt vilket inte direkt var en vinnande strategi. Han körde vilset runt mig i Uppland under 45 minuter innan jag vansinnig bytte taxi i Bålsta och skickade tillbaka honom till Arlanda utan att betala ett rött öre.)
Tyvärr beror detta missförstånd alltför ofta på okunskap och bristande erfarenhet inom projektledning. Resultatet blir över-dokumenterade, stelbenta och krångliga projekt som i sin tur leder till att man slutar bedriva projekt eftersom det är för besvärligt.
Våra företagsledningar borde investera oändligt mycket mer pengar i grundläggande projektmetodik eftersom det garanterat skulle ge ökad kontroll över verksamheten, effektivare projekt och säkrare investeringar. Men projektledare tycks vara en roll som inte kräver formell teoretisk utbildning. Det tycks räcka med att du kan ha många bollar i luften och har ett gott humör. Och sen undrar man varför så många projekt misslyckas?
"I'm gonna scream from the top of my lungs"
"Vi har slutat köra projekt på min avdelning. Det finns inte längre krav på det från företaget X:s ledning. Vi körde mycket projekt förut, men det blev så jobbigt med all dokumentation så vi slutade. Nu kör vi bara med aktiviteter istället"
Det är tyvärr alltför vanligt att det uppfattas som krångligt och stelbent att följa en projektmodell. Eller att det innebär att man måste skriva en massa dokumentation som ändå ingen kommer att läsa. Båda åsikterna grundar sig på bristande kunskap kring vad syftet med en projektmodell är och erfarenhet kring hur man använder sig av en sådan.
En projektmodell ska ses som en verktygslåda - en komplett verktygslåda som tillhandahåller de verktyg du behöver för att genomföra all världens former av projekt. I verktygslådan kommer du garanterat att hitta verktyg i verktygslådan som inte är nödvändiga för just ditt projekt - oavsett om du använder en out-of-the-box-modell eller om ditt företag har gjort anpassningar för just er verksamhet. Det är därför viktigt att lägga tid på att förstå de verktyg som finns och i vilka sammanhang de är användbara. Det är tyvärr ett alltför vanligt missförstånd att rubb och stubb skall användas och följas slaviskt för att vara garanterad ett framgångsrikt projekt, men är snarare en spikrak väg rakt in i fördärvet.
(Det påminner lite om alla de taxichaufförer som nuförtiden förlitar sig helt och hållet på sin GPS istället för att lägga lite tid på att lära sig gatorna i staden där de arbetar. I väldigt många fall fungerar det fint, men alltför ofta visar GPSen helt fel väg eller till och med ingen väg alls. Jag råkade hamna i en dispyt med en taxichaufför på väg mot en kursgård utanför Stockholm just av denna anledning. Trots att jag upprepade gånger frågade om han visste vägen så visade sig att det gjorde han inte alls, men han litade på att GPSen skulle vägleda honom rätt vilket inte direkt var en vinnande strategi. Han körde vilset runt mig i Uppland under 45 minuter innan jag vansinnig bytte taxi i Bålsta och skickade tillbaka honom till Arlanda utan att betala ett rött öre.)
Tyvärr beror detta missförstånd alltför ofta på okunskap och bristande erfarenhet inom projektledning. Resultatet blir över-dokumenterade, stelbenta och krångliga projekt som i sin tur leder till att man slutar bedriva projekt eftersom det är för besvärligt.
Våra företagsledningar borde investera oändligt mycket mer pengar i grundläggande projektmetodik eftersom det garanterat skulle ge ökad kontroll över verksamheten, effektivare projekt och säkrare investeringar. Men projektledare tycks vara en roll som inte kräver formell teoretisk utbildning. Det tycks räcka med att du kan ha många bollar i luften och har ett gott humör. Och sen undrar man varför så många projekt misslyckas?
"I'm gonna scream from the top of my lungs"
Etiketter:
dokumentation,
projektledning,
projektmetodik
Living Elaine - Episode 52
Jag är inte särskilt bra på att blogga förtillfället. Jag inser det. Och jag har inte ens en bra ursäkt. Det ligger ett inlägg om projektledning och dokumentation i mina utkast och väntar på att det ska skrivas klart. Det går inte så bra. Istället blir det plantering av blommor på balkongen, ridtur, promenad med hund som tillfälligt är på besök (tillfälligt är hittills ~3 veckor), konferens på slott, planer på att köpa en ny TT, festfixande (på lördag smäller det), städning (hundar luddar mycket) och en del tjurande. Ska försöka bättra mig. Promise.
"If you are what you say you are - a super star"
"If you are what you say you are - a super star"
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)